الحكمة من الابتلاء في بيان القرآن
Özet
الملخص
إن من سنة الله تعالى الابتلاء بالخير والشر. وأن أشد الناس بلاء الأنبياء ثم الأمثل فالأمثل.
فإن الله تعالى ابتلى عباده المؤمنين بابتلاءات كثيرة، فمنها الابتلاء بالخوف، والجوع، ونقص
من الأموال، والأنفس، والثمرات، والجوائح السماوية، والابتلاء بجور الحكام وظلمهم، والابتلاء
بالهجرة، والابتلاء بموت الأنبياء والعلماء، وابتلاءات متعلقة بالزوجين-من نشوز الزوجة، وظلم
الزوج، أو فسق أحدهما، أو عقوق الأبناء-والابتلاء بالسجن، والهم والحزن، وغيرها.
وأما الحكمة من هذه الابتلاءات فهي كثيرة ومن أهمها: اختبار إيمان العبد وصبره، ورضاه
بالقضاء والقدر، وتكفير ذنوبه، وإكرامه بالثواب والمغفرة والأجر العظيم، ودليل على محبة الله تعالى
له، وتذكير للعبد بضعفه وعجزه، فيكون دافعا لالتجاء العبد وتضرعه إلى الله تعالى، وتمييزا للصادق
من المنافق.
وقد يكون الابتلاء عقوبة من الله تعالى للعبد بسبب ترك الشكر، أو ارتكاب المعاصي، فيكون
الابتلاء سببا ليرجع العبد إلى الله تعالى بالتوبة والإنابة والاستغفار.
الكلمات المفتاحية: القران، التفسير، الامتحان، الحكمة من الامتحان، التوبة. ÖZET
İnsanların hayır ve şerle imtihanı sünnetullahtandır. İmtihanın en şiddetlisini önce peygamberler daha sonra diğerleri yaşamaktadır. Allah (cc), kullarını korku ve açlıkla; mallar, canlar ve ürünlerden eksiltme; semavî musibetlerle sınamaktadır. Ayrıca kullar zalim yöneticilerle, hicretle, peygamberlerin ve âlimlerin ölümüyle; kadının itaat etmemesi, erkeğin zulmetmesi ve günah gibi karı-koca arasındaki şeylerle; hapishane, hüzün, keder vs. ile imtihan edilmektedir. Kulların imtihanlarındaki hikmet Allah’a şükür ve tevhid konusunda sınamaktır.
Bu imtihanlardaki hikmete gelince bunlar oldukça fazladır. En önemlilerinden bazıları şunlardır: Kulun imanını, sabrını, kaza ve kadere rızasını ölçmek; günahlarını örtmek; sevap, mağfiret ve büyük mükâfatla ikramda bulunmak; Allah’ın muhabbetine vesile kılmak; kulun acizliğini ve zayıflığını hatırlatarak Allah’a yönelmesini ve dua etmesini sağlamak; doğru kişiyle münafıkı birbirinden ayırmak.
Bazen de imtihan, kulun şükür etmemesi ve günah işlemesi nedeniyle Allah (cc) tarafından cezalandırmak suretiyle olmaktadır. Böylece imtihan Kulun Allah’a dönmesine, tevbe ve istiğfar etmesine sebep olmaktadır. ABSTRACT
It is Allah’s Sunnh to test (trial) all people by good and evil, fort that prophets had faced many troubles and there real follwers as well, trials come to Muslim according to his beliefs.
Allah has trialled His worshippers by many trials: fear, starvation, lack of money, souls and fruits, sky’s troubles (heavy rain and tornadoes), the injustice of rulers, migration, death of prophets and scholars, the couple’s complaints, wives recalcitrance or husbands injustice, disobedience of children, trials by prison and sorrow.
With the shifting to the wisdom of all these tribulations: Test from God His worshippers faiths and patients; test the acceptance of fate and destiny, atonement for sins, Allah rewards and forgives his believers, as a sign that Allah loves that worshipper, reminds all worshippers that they are weak so worshippers will come back to their God, distinguish sincere and hypocritical. Trials may come as a punishment from Allah to His worshippers because of their sins, therefore Allah gave them all tribulations to lead him to make them return to His side and leave devil side by repentance and forgiveness.
Koleksiyonlar
- Temel İslam Bilimleri [154]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..