Show simple item record

dc.contributor.advisorDoç. Dr. Hakan İNCİen_US
dc.contributor.authorBARİK, SUAT
dc.date.accessioned2023-04-05T07:01:24Z
dc.date.available2023-04-05T07:01:24Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5403
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma, Muş ili köy tavukçuluğunun mevcut durumunu ortaya koyarak, köy tavukçuluğu yapan yetiştiricilerin sorunlarının belirlenerek, çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, oransal örnekleme yöntemi kullanılarak, üreticilerle yüz yüze yapılan anket verilerinden yararlanılmıştır. Bu anketlerde üreticilerin sosyo-demografik yapıları, işletme kümeslerinin yapıları, yetiştiricilerin bakım ve besleme bilgileri ve yetiştirici sorunlarının belirlenmesine yönelik sorular yer almıştır. Bu araştırma, Muş ilinde yapılan köy tavukçuluğunun yapısını ortaya koyması ve ileride yapılacak olan çalışmalara fikir vermesi açısından önem taşımaktadır. Araştırma bulgularına göre; işletmelerde kooperatif üyesi olan yetiştirici olmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin %88’inde tavukların dışarıdan (yetiştiricilik yapan akraba ya da komşudan) alındığı sonucu belirlenmiştir. Yetiştiricilerin büyük bir kısmının (%96,3) köy tavuğu yetiştirdiği belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde toplam hayvan sayısının %58,9’unun kanatlı hayvanlardan oluştuğu belirlenmiştir. İşletmede bulunan tavuk ve horozların ırklarının büyük bir kısmının (%88) karışık köy sürüleri olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilere göre köy tavukçuluğunun en önemli sorunları; %68,8 oranında hastalıklar, %9,2 oranında barınak yetersizliği ve %9,2 oranında ise yem maliyetleri olarak belirlenmiştir. Yetiştiriciler köy tavukçuluğunda en önemli gördükleri sorunun çözümü olarak, %40 oranında aşı desteği, %13 oranında barınak desteği oluşturmayı ve %11 oranında ise genel olarak devlet desteği seçeneklerini belirlemişlerdir. Çalışma sonucunda; Muş ili köy tavukçuluğunun geleneksel köy tavukçuluğu şeklinde yürütüldüğü sonucuna varılmıştır. Yetiştiricilerin özellikle tavuk hastalıkları, devlet destekleri, yem gideri ve ürünleri pazarlama gibi konularda önemli sorunları olduğu ve bu sorunlarının çözümü için gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesinin gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT This study was carried out in order to determine the problems of the village poultry breeders and to offer solutions to these problems by revealing the current situation of village poultry in Muş. Face-to-face surveys with breeders in villages selected by proportional sampling method were used in the study. It was aimed to reveal the socio-demographic status of the breeders, the shelter structures of the enterprises, the maintenance information of the breeders and the breeder problems in the questionnaires applied to the breeders. This research is important in terms of revealing the structure of village poultry in Muş province and giving an idea for future studies. According to the research findings; It has been determined that not all breeders are members of the cooperative. It has been determined that in 88% of the enterprises, chickens are purchased from (relatives or neighbors) from outside. It was determined that most of the breeders (96.3%) raised village chickens. The ratio of the number of poultry in the total number of animals has been calculated as 58.9% in the enterprises. Most of the breeds of chickens and roosters (88%) were found to be mixed village herds in the enterprise. According to the breeders, the most important problems of village poultry; Diseases at 68.8%, lack of shelter at 9.2% and feed costs at 9.2%. The breeders determined the solution of the most important problem in the village poultry, as 40% vaccine support, 13% shelter support and 11% state support in general. In the results of working; It was concluded that village poultry was carried out as traditional village poultry in Muş province. It has been concluded that breeders have important problems especially in chicken diseases, government subsidies, feed expenditures and marketing of products, and it is necessary to develop the necessary strategies and policies to solve these problems.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttesten_US
dc.subjectMuş ili, köy tavukçuluğu, bakım- besleme, sağlık-koruma, pazarlama.en_US
dc.subjecttest 2en_US
dc.subjectMuş, village poultry, management- feding, health protection, marketing.en_US
dc.titleMUŞ İLİ KÖY TAVUKÇULUĞUNUN MEVCUT DURUM ANALİZİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİen_US
dc.title.alternativeCURRENT SITUATION ANALYSIS, ITS PROBLEMS AND SOLUTION PROPOSALS OF MUS VILLAGE POULTRYen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentAnimal Scienceen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record