• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Biyoloji
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Biyoloji
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

BİS-1,2,4-TRİAZOL TÜREVLERİNİN ANTİKANSER VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Thumbnail
View/Open
EMİNE AKDEMİR.pdf (1.582Mb)
EMİNE AKDEMİR.pdf (1.582Mb)
Date
2019
Author
AKDEMİR, Emine
Metadata
Show full item record
Abstract
ÖZET Bu çalıĢmada daha önce antioksidan kapasiteleri ortaya konulmuĢ bazı sentezlenmiĢ bis-hidrazinkarbotiyoamit türevleri ve bu bileĢiklerin halkalaĢmasında oluĢan bis-1,2,4-triazol türevlerinin in vitro ortamda prostat kanser hücre hattı-3 (PC-3) üzerindeki antikanser, antiapoptotik ve antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiĢtir. ÇalıĢmamızda 5 farklı 1,2,4-triazol türevleri maddenin ön denemeler sonucunda belirlenen konsantrasyon değerlerine göre PC-3 hücre kültürlerinde WST-1 yöntemi kullanılarak sitotoksik aktivite değerleri ortaya konulmuĢtur. Bu sonuçlar doğrultusunda 4C (5,5‟-piridin-2,5diilbis[4-(4-metoksifenil)-4H-1,2,4-triazol-3-tiyol]), 4B (piridin-2,5-diilbis(4-etil-4H-1,2,4-triazol-3-tiyol), 2 (piridin-2,5-dikarbahidrazit), 3B (2,2‟-(piridin-2,5-diildikarbonil)bis(N-etilhidrazinkarbotiyoamit), 3C (2,2‟-(piridin-2,5-diildikarbonil) bis (N-(p-metoksifenil)hidrazinkarbotiyoamit) maddeleri karĢılaĢtırıldığında artan konsantrasyonlara bağlı olarak canlı kanser hücre sayısının giderek azaldığı görülmüĢtür. En yüksek sitotoksik etkinin 500 μM konsantrasyonda olduğu belirlenmiĢtir. Antibakteriyel çalıĢmada ise maddelerinin gram pozitif üzerinde daha fazla etkili olduğu görülmektedir. Apoptotik indeks oranlarına bakıldığında ise en düĢük apoptotik indeks oranı 4B maddesi uygulandığında en yüksek apoptotik indeks oranı 3C maddesi uygulandığında tespit edilmiĢtir.
URI
http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5352
Collections
  • Biyoloji [34]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV