Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErgun, Muharremen_US
dc.contributor.authorHussein, Awat Ali
dc.date.accessioned2021-11-15T12:23:07Z
dc.date.available2021-11-15T12:23:07Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5267
dc.description.abstractThe aim of this study was to prolong the postharvest shelf life and maintain the quality and by using aqueous and gaseous 1-methylcylopropene (1-MCP), and modified atmosphere packaging (MAP) treatments. This work was carried out in the Bingöl University laboratory in the 2016. 'Nantes' carrot cultivar obtained from Kırıkhan, Hatay was employed in the present study. Carrots were washed with tap water prior to the experiment, and distributed into four lots: the first one was for the control, the second one for MAP, the third one for aqueous 1-MCP and the fourth one for gaseous 1-MCP applications and stored at 23 ± 1 °C for 10 days. For the MAP application, a LPDE-type packaging material was used and for 1-MCP application, Sensy Fresh powder (active ingredient 3.3% 1-MCP; Agrobest, Izmir) was used. After treatments control, aqueous 1-MCP and gaseous 1-MCP-treated fruits were placed into the PET boxes. Samples of carrots were then tested periodically to note the changes in quality as determined by visual observation, weight loss, firmness, color, gas composition (O2, CO2, and N2), SSC, PH, titratable acidity (TA), chlorophyll content, and decay during the storage time. The results indicated that gaseous 1-MCP application has a potential extend postharvest shelf life of carrot especially by suppressing decay ratios. Aqueous 1-MCP was however ineffective on either prolonging or extending shelf life of the treated carrots. MAP application accelerated both water and water loss thus had an adverse effect on the quality and shelf life.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı sıvı ve gaz 1-metilsiklopropropen (1-MCP) ve modifiyeetmosfer paketlemesi (MAP) kullanarak havuçların derim sonrası raf ömrünü uzatmak ve kalitelerini korumak olmuştur. Çalışma Bingöl üniversitesi laboratuvarlarında 2016 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan 'Nantes' havuç çeşidi Hatay'ın Kırıkan ilçesinden elde edilmiştir.Havuçlar uygulamalar öncesi çeşme suyu ile yıkanmış ve daha sonra 4 gruba ayrılmıştır: Birinci grup kontrol, ikinci grup MAP, üçüncü grup sıvı 1-MCP ve dördüncü grup gaz örneklerini oluşturmuştur. Havuçlar uygulamalar sonrası 10 gün süre ile 23 ± 1 °C'de muhafaza edilmiştir. MAP uygulaması için bir LPDE tipi paketleme materyali, 1-MCP uygulamaları için SensyFresh Tozu (aktif bileşen % 3,3 1-MCP; Agroberst Firması, İzmir) kullanılmıştır. Havuç örneklerinde depolama boyunca kalite değişimleri, görsel gözlemeler, ağırlık kaybı, sertlik kaybı, paket gaz içeriği (O2,CO2,andN2), SEK, pH, titre edilebilir asit, klorofil içeriği ve çürüme oranı ile gözlemlenmiştir. Sonuçlar gaz 1-MCP uygulamasının özellikle çürüme oranın bastırabilme özelliği ile havuçların derim sonrası raf ömrünü uzatma potansiyeli taşıdığını ortaya koymuştur. Diğer taraftan sıvı 1-MCP uygulaması ne raf ömrünü uzatmada ne de kaliteyi muhafaza etmede etkili olabilmiştir. MAP uygulaması ise su ve sertlik kaybını hızlandırarak hem kalite hem de raf ömrü üzerine olumsuz etkide bulunmuştur.en_US
dc.language.isoEnglishen_US
dc.publisherBingol University, Institute of Sciencesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectcarroten_US
dc.subjectMAPen_US
dc.subjectaqueous 1-MCPen_US
dc.subjectgaseous 1-MCPen_US
dc.subjectHavuçen_US
dc.subjectsıvı 1-MCPen_US
dc.subjectgaz 1-MCPen_US
dc.titleThe use of aqueous 1-methylcyclopropene (1-MCP) in packaged carrots (Daucus carota l.en_US
dc.title.alternativePaketlenmiş havuçlarda sıvı 1-metilsiklopropen (1-MCP) kullanımıen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentHorticultureen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster