Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzbay, Nusreten_US
dc.contributor.authorAli, Saman Saber
dc.date.accessioned2021-08-25T11:10:20Z
dc.date.available2021-08-25T11:10:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5248
dc.description.abstractThis thesis study was conducted to investigate effects of incorporating Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) into the priming solutions on low temperature germination and emergence percentage performance of muskmelon (Cucumis melo cv. 'Kırkağaç 637') and watermelon (Citrullus lanatus cv. 'Charleston Gray PS') seeds. Priming was accomplished by imbibing muskmelon and watermelon seeds for 4 and 6 days, respectively at 25 °C in darkness in solutions of KNO3 or KH2PO4, each at -1.50 MPa, containing 0, 25, 50, 75, or 100 mg.L-1 Pro-Ca. After priming treatment, seeds were washed with distilled water and dried at 20 ºC temperature on filter paper for 24 h, then the seeds were subjected to germination and emergence tests at 15 and 20 °C. Priming muskmelon and watermelon seeds in the presence or absence of plant growth regulators in general improved final germination percentage (FGP), mean germination time (MGT), germination index (GI), final emergence percentage (FEP), and mean emergence time (MET), emergence index (EI) compared to non-primed seeds at both temperatures. The results of the study indicated that inclusion of Pro-Ca into the priming solutions can be used as an effective method to improve low temperature germination performance muskmelon and watermelon seeds.en_US
dc.description.abstractBu tez çalışmasında priming çözeltilerine ilave edilen Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) dozlarının kavun (Cucumis melo cv. 'Kırkağaç 637') ve karpuz (Citrullus lanatus cv. 'Charleston Gray PS') tohumlarının düşük sıcaklık ve yüksek sıcaklıkta çimlenme ve fide çıkış performansları üzerine etkileri araştırılmıştır. Tohumlar 0, 25, 75 ve 100 mg.-1 Pro-Ca içeren 1-.5 Mpa KNO3 ve KH2PO4 solüsyonları içerisinde, karanlıkta 25 °C'de kavuniçin 4 gün, karpuz için 6 gün süreyle prime edildi. Priming işleminden sonra tohumlar saf su ile yıkanıp filtre kâğıdı üzerinde 20 ºC sıcaklıkta 24 saat kurutulduktan sonra 15 ºC ve 20 ºC'de çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuşlardır. Uygulama görmemiş kontrol tohumlarına göre, bitki büyüme düzenleyicilerinin gerek varlığında ve gerekse yokluğunda gerçekleştirilen priming uygulamaları genel olarak kavun ve karpuz tohumlarında düşük sıcaklıkta, çimlenme yüzdesi (FGP), ortalama çimlenme süresi (MGT), çimlenme indisi (GI), çıkış yüzdesi (FEP) ve ortalama çıkış süresi (MET) ve çıkış indisinde önemli iyileşme sağlamıştır. Sonuçlar priming ortamına ilave edilecek Pro-Ca'un, tatlı biber tohumlarının düşük ve yüksek sıcaklıktaki performanslarını arttırmada başarılı bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.en_US
dc.language.isoEnglishen_US
dc.publisherBingol University, Institute of Sciencesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMuskmelonen_US
dc.subjectwatermelonen_US
dc.subjectprimingen_US
dc.subjectprohexadione-calciumen_US
dc.subjectgerminationen_US
dc.subjectemergenceen_US
dc.subjectlow temperatureen_US
dc.subjectKavunen_US
dc.subjectkarpuzen_US
dc.subjectprimingen_US
dc.subjectprohexadione-calciumen_US
dc.subjectçimlenmeen_US
dc.subjectçıkışen_US
dc.subjectdüşük sıcaklıken_US
dc.titleInfluence of prohexadione-calcium incorporated into priming solution on germination and emergence of muskmelon and watermelon seeds at low temperatureen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentHorticultureen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster