Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzbay, Nusreten_US
dc.contributor.authorMuhamed, Midya Jaza
dc.date.accessioned2021-08-10T11:22:04Z
dc.date.available2021-08-10T11:22:04Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5186
dc.description.abstractThe maximum temperature range for lettuce (Lactuca sativa L.) germination is 25° to 30°C. Temperatures above this optimum temperature range inhibit germination of imbibed lettuce seed and causes non-uniform stand establishment. The germination failure of completely imbibed lettuce seed due to the high temperature is termed 'thermodormancy'. One of the effective methods to overcome this dormancy is seed priming. The effects of incorporating Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) into priming solutions on germination and emergence performances of lettuce seeds at 20, 30, and 35 °C were investigated. Priming was accomplished by imbibing lettuce seeds for 20 h at 15 °C in darkness in solutions of KNO3 or KH2PO4, each at -1.50 MPa, containing 0, 50, 100, or 150 mg.L-1 Pro-Ca. The priming treatments reduced thermodormancy and increased germination and emergence performances of lettuce seeds. The results indicated that inclusion of Pro-Ca into the priming solutions can be used as an effective method to overcome thermodormancy and improve germination and emergence performances of lettuce seeds at high temperatures.en_US
dc.description.abstractMarul (Lactuca sativa L.) tohumlarının çimlenmesi için maksimum sıcaklık aralığı 25-30 °C arasındadır. Optimum sıcaklık aralığının üzerindeki sıcaklıklar, marul tohumunun çimlenmesini engeller ve üniform olmayan bitkilerin meydana gelmesine neden olurlar. Su ile ıslatılan marul tohumlarının yüksek sıcaklık nedeniyle çimlenememesi olayı "termodormansi" olarak adlandırılır. Termodormansi ile başa çıkma metotlarından birisi de tohumların prime edilmesidir. Bu çalışmada priming çözeltilerine ilave edilen Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) dozlarının marul tohumlarının 20, 30 ave 35 °C'de çimlenme ve fide çıkış performansları üzerine etkileri araştırılmıştır. Marul tohumları 0, 50, 100 ve 100 mgL-1 Pro-Ca içeren -1.50 MPa KNO3 ve -1.50 MPa KH2PO4,solüsyonları içerisinde, karanlıkta 15 °C'de 20 saat süreyle prime edildi. Araştırma sonuçları priming uygulamalarının marul tohumlarında termodormansiyi azalttığı, çimlenme ve fide çıkış performanslarını artırdığını göstermiştir. Sonuçlar, Pro-Ca'nın priming solüsyonlarına eklenmesinin, termodormansiyi yenmek ve marul tohumlarının yüksek sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış performanslarının iyileştirmek için etkili bir yöntem olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.en_US
dc.language.isoEnglishen_US
dc.publisherBingol University, Institute of Sciencesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectLettuceen_US
dc.subjectprimingen_US
dc.subjectprohexadione-calciumen_US
dc.subjectthermodormancyen_US
dc.subjectMarulen_US
dc.subjecttermodormansien_US
dc.titleAmeliorative effects of some priming treatments on germination and emergence of lettuce seeds under high temperature conditionsen_US
dc.title.alternativeBazı priming uygulamalarının marul tohumlarının yüksek sıcaklıkta çimlenme ve çıkış performansları üzerine etkilerien_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentHorticultureen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster