• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Palandöken meralarının bazı kesimlerinden alınan ot örneklerinde bazı kimyasal özelliklerin otlatma mevsimindeki değişimi

Thumbnail
View/Open
B1.pdf (7.935Mb)
Date
2000-09-04
Author
Koç, Ali
Gökkuş, Ahmet
Bakoğlu, Adil
Özaslan, Altıngül
Metadata
Show full item record
Abstract
Erzurum ili Merkez İIçeye bağlı Tuzcu Köyü meralarında 1992-1993 yıllarnda Yürütülen bu çalışmada; ,meranın taban, güney,.kuzey, doğu, batı ve tepe kesimlerinden otlatma sezonu boyunca 15'er gün aralıklarla alınan ot Örneklerinde, ham protein, ham selüloz, Ca, Mg, P ve K kapsamının değişim seyri incelenmiştir. incelenen özellikler yönünden, kesimler arasında ve zamana bağı olarak önemli değişimler gözlenmiştir. Taban suyuna sahip taban kesiminde diğerlerine göre daha yüksek ham Protein ve daha düşük ham selüloz değerleri kaydedilmiştir. Taban hariç tutulduğunda tepe diğerlerine göre daha yüksek ham protein oranına sahip olurken, ham selüloz oranı yönünden düşük değere sahip olan kesimlerden birisi olmuştur. ilerleyen zamana bağlı olarak tüm kesimlerde ham protein oranında azalma, selüloz oranında ise artış kaydedilmiştir. Ham protein oranındaki azalma ve ham selüloz oranındaki artışın hızı tepede diğerlerine göre daha yavaş seyretmiştir. Ca ve Mg kapsamı yönünden tepe diğerlerine göre daha yüksek değerlere sahip olurken P veK yönünden taban daha zengin olmuştur. Minerallerin ilerleyen zaman içerisinde göstermiş olduğu değişim seyri genel manada ham proteinin değişim seyrine benzer olmuştur. Ancak Ca ve Mg'da başlangıçta kısmı bir artış gözlenmiştir. İncelenen özellikler yönunden yıllar arasında görülen farklılık iklimin seyrindeki farklılıktan kaynaklanmıştır. Elde edilen sonuçlar değişen yöneyin yem kalitesini önemli derecede etkilediğini, aynı şekilde artan rakımın yem kalitesine olumlu yönde katkıda bulunduğunu göstermektedir. Buna göre düşük rakımdan başlayarak güney, batı, doğu, kuzey ve tepe veya taban şeklinde yönlendirilecek " Mevsime Uygun Otlatma Sistemi" planlanmasının faydalı olacağı kanısına varılmıştır. Taban kesimi toprak nemi yönünden uygun hale geldikten sonra otlatmaya alınmalıdır. Bu nedenle taban planlanacak otlatma sisteminde yaz aylarında ortaya çıkacak yem açığını kapatmada dikkate alınması gerekir. Çünkü taban suyu yaz aylarında bitki örtüsünün erkenden kurumasını engellemektedir. "aı,
URI
http://hdl.handle.net/11472/485
Collections
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü [86]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV