Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAteş, Yılmaz
dc.date.accessioned2014-11-10T08:07:02Z
dc.date.available2014-11-10T08:07:02Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationAteş, Y. (2014) : "Bingöl ve yöresinde üretilen balların kimyasal incelenmesi", 2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/456
dc.description.abstractÖZET Anahtar Kelimeler: Çiçek balı, invert şeker, pH, rutubet, sakkaroz. Bingöl ve yöresi zengin florası ve iklim koşulları ile arıcılığa oldukça elverişli bir bölgedir. Bölgemizde arıcılık faaliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada Bingöl ve yöresinde üretilen çiçek ballarının sakkaroz, invert şeker, pH, rutubet ve diastaz enzim aktivitesi analizlerinin yapılarak sonuçların standartlara uygunluğunun belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla Bingöl ve yöresindeki 7 ayrı bölgeden (Bingöl-Merkez, Kiğı, Solhan, Karlıova, Yayladere, Genç, Adaklı) 7 adet bal örneği toplanarak analizleri yapıldı. Bu analizler sonucunda ortalama sakkaroz %1,65, invert şeker %80,23, pH 2,81, rutubet %15,43 ve amilaz aktivitesi 0,074 units/mL olarak tespit edildi. Tüm bölgelerin biyokimyasal analizlerinin ortalaması incelendiğinde bakılan parametreler bakımından balların Türk Gıda Kodeksi, TS 3036 ve EU kriterlerine uyduğu tespit edildi. Bölgemizde arıcılığın gelişmesini ve kaliteli bal üretimini sağlayabilmek için eğitimsel faaliyetlerin ve çeşitli projelerle mali desteğin arttırılması gerekmektedir. Bundan sonraki en büyük adım Bingöl balı markasının yeterli reklam faaliyetleri ile tüm yurda ve hatta yurtdışına duyurulmasıdır.tr_TR
dc.description.abstractBingöl and its vicinity with climatic conditions and rich flora is a sufficient area for beekeeping. In our region, beekeeping activities are increasing day by day. In this study, by analyzing saccharose, invert sugar, pH, moisture and diastase enzyme activity, it is aimed to determine the flower honey’s conformity with standards that produced in Bingöl and its vicinity. For this purpose, seven distinct areas of Bingöl and its vicinity (Bingöl- Central, Kiğı, Solhan, Karlıova, Yayladere, Genç, Adaklı) 7 honey samples were collected and analyzed. As a result of this analysis, 1.65% sucrose, 80.23% invert sugar, pH 2.81, 15.43% moisture and 0.074 units/mL diastase enzyme activity was determined. When the biochemical analysis average of all the regions was taken into consideration, honey was found to comply with Turkish Food Codex, TS 3036, and EU criteria in terms of examined parameters. In order to develop beekeeping and high quality honey production in our region, educational activities and financial support- with various projects- should be increased. The next biggest step is to announce the Bingöl honey to whole country and even abroad, with adequate advertising activities.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherBingöl Üniversitesitr_TR
dc.subjectÇiçek balıtr_TR
dc.subjectinvert şekertr_TR
dc.subjectpHtr_TR
dc.subjectrutubettr_TR
dc.subjectsakkaroztr_TR
dc.subjectFlower honeytr_TR
dc.subjectinvert sugartr_TR
dc.subjectmoisturetr_TR
dc.subjectsucrosetr_TR
dc.titleBingöl ve yöresinde üretilen balların kimyasal incelenmesitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster