Çukurova Bölgesinin sulu koşullarında bazı çokyıllık baklagi ve buğdaygil yembitkilerinin ot verimleri ve ot kaliteleri üzerinde araştırmalar
Göster/ Aç
Tarih
2011Yazar
Kökten, Kağan
Çınar, Selahattin
Hatipoğlu, Rüştü
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışma, 2007-2009 yılları arasında bazı çok yıllık baklagil ve buğdaygil
yembitkisi tür ve çeşitlerinin Çukurova bölgesi sulu koşullarında yem verimleri ve
kalitelerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ilgili tarla denemeleri,
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında üç
tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak tesis edilmiş ve
yürütülmüştür. Araştırmada, 5 buğdaygil yembitkisi türüne (Lolium perenne, Daütylis
glomerata, Festuca arundinacea, Bromus inermis, Agropyron intermedium) ait 7 çeşit
ve 2 baklagil yembitkisi türünün {Medicago sativa, Lotus corniculatus) 2 çeşidinin ot
verimleri ve kaliteleri incelenmiştir.
Araştırma sonuçları, incelenen tür ve çeşitlerin ot verimleri ve kalitelerinin yıllara
bağlı olarak önemli derecede farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. İncelenen baklagil
yembitkisi çeşitlerinde MA414 yonca çeşidinin, Empire gazal boynuzu çeşidine göre
daha yüksek bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi
değerleri göstermiştir. Buğdaygil yembitkisi türleri içerisinde ise en yüksek kuru ot
verimleri İngiliz çimi çeşitlerinden, en yüksek ham protein oranı ise Kılçıksız bromun
Lyon çeşidinden elde edilmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/401Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..