Japon bıldırcınlarında çeşitli ağırlık ölçüleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Tarih
2014-07Yazar
Çelik, Şenol
İnci, Hakan
Söğüt, Bünyamin
Taysı, Mehmet Reşit
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışmada Japon bıldırcınlarında çeşitli ağırlık ölçüleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla deneme hayvanı olarak kullanılan 60 adet Japon bıldırcınına ait canlı ağırlığı (g) karkas ağırlığı (g), göğüs ağırlığı (g), but ağırlığı (g) ve iç organ ağırlığı (g) değerleri alınmıştır. Canlı ağırlık ile diğer ağırlıklar değerleri arasındaki ilişkileri belirlemek için korelasyon katsayıları araştırılmıştır. Yetiştirme sistemi (kafes ve yer) ve cinsiyete (erkek ve dişi) göre ayrı ayrı olarak iki regresyon ve iki korelasyon katsayısı arasındaki farkın anlamlılığı test edilmiştir. Hem yetiştirme sistemine hem de cinsiyete göre incelenen vücut ağırlıkları arasındaki iki regresyon katsayısı benzer olduğundan genel bir regresyon katsayısı belirlenmiştir. Genel regresyon katsayısı yetiştirme sistemine göre en yüksek göğüs-iç organ (1,688), en düşük canlı-but (0,18); cinsiyete göre
en yüksek canlı-karkas (1,237), en düşük canlı-but (0,243) ağırlıkları arasında olmuştur. Genel korelasyon katsayısı yetiştirme sistemine göre en yüksek canlı-karkas (0,926), en düşük iç organ-but (0,476); cinsiyete göre en yüksek canlı-karkas (0,932), en düşük iç organ-but (0,447) ağırlıkları arasında olmuştur. Ancak, yetiştirme sistemine göre but-canlı, but-karkas ve but-göğüs ağırlıkları arasında; cinsiyete göre karkas-but ağırlığı arasında test edilen iki korelasyon katsayısı benzer olmadığından genel bir korelasyon katsayısı belirlenememiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/383Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..