GAP ve Çukurova koşullarında biçme ve otlatmaya elverişli çokyıllık buğdaygil + baklagil karışımlarının saptanması üzerinde bir araştırma
Tarih
2003Yazar
Çeliktaş
Kökten, Kağan
Tükel, Tuncay
Hatipoğlu, Rüştü
Polat, Tahir
Kutlu, Hasan Rüştü
Görgülü, Murat
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Çukurova ve GAP bölgelerinde biçme ve otlatmaya elverişli çokyıllık buğdaygil+baklagil yembitkisi karışımlarının
saptanması amacıyla sürdürülen bu araştırmada; incelenen tür ve karışımların performanslarının yıllara ve lokasyonlara bağlı
olarak önemli derecede değiştiği gözlenmiştir. Genellikle Koruklu koşullarında Tür ve karışımların verimi Adana koşullarına
göre önemli derecede daha yüksek olmuştur. İncelenen tür ve karışımlar içerisinde en verimli tür Adana koşullarında iki yılın
ortalaması olarak 1478.2 kg/da. Koruklu koşullannda ise 2312.2 kg-'da kuru ot verimi veren yonca olmuştur. En verimli
karışımların ise yonca içeren karışımlar olduğu ortaya çıkmıştır. Yoncayı, çayır üçgülü izlemiştir. Ak üçgül ise. Tıer iki
lokasyonda çok iyi performans göstermemiştir. İncelenen buğdayail türlerinin her iki lokasyonda da vejetasyon mevsimi
baklagillere göre daha kısa sürmüş ve Adana koşullannda genellikle bir biçim, Korukiu koşullarında ise 2 veya daha fazla
biçim vermişlerdir. Ancak, toplam verimlerinin % 90'ını birinci biçim oluşturmuştur. Otlatmayı taklit edecek şekilde biçim
uygulaması biçim sayısında artışa neden oimuş, ancak toplam verimde çok önemli bir farklılık yaratmamıştır. Tür ve
karışımların ham selüloz ve ham protein gibi yem kalite değerleri lokasyonlara bağlı olarak farklılık göstermiştir. Ham
protein ve ham selüloz oranı açısından tür ve karışımların Adana koşullannda Korukiu koşullarına göre daha kaliteli yem
ürettikleri ortaya çıkmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/374Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..