• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Zootekni Bölümü
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Zootekni Bölümü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bıldırcınlarında anaç yaşının yumurtanın bazı iç ve dış kalite özellikleri üzerine etkisi

Thumbnail
Göster/Aç
sayfa 128 (4.505Mb)
Tarih
2014
Yazar
Özdemir, Gökçe
İnci, Hakan
Söğüt, Bünyamin
Daş, Aydın
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Giriş: Bu çalışma, Japon bıldırcınlarında anaç yaşı ile yumurtanın dış ve iç kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada hayvan materyali olarak 3 farklı yaşta (8-12, 16-20 ve 32-36 haftalar arasında) toplam 72 adet bıldırcın kullanılmıştır. Deneme, 8 tekerrürlü olarak 24 farklı bölmede yürütülmüştür. Her bir bölmeye eşit ağırlıkta 3 adet bıldırcın konulmuştur. Bıldırcınlardan 4 hafta boyunca 174 yumurta toplanmış ve yumurtalarda ağırlık, şekil indeksi, özgül ağırlık, kabuk ağırlığı, haugh birimi, sarı indeksi, ak indeksi, sarı ağırlığı ve ak ağırlığı gibi yumurta iç ve dış kalite özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Bıldırcınlarında anaç yaşının yumurta ağırlığını, özgül ağırlığı, ak ağırlığını, sarı ağırlığını ve kabuk ağırlığını önemli düzeyde (P<0.05, P<0.001) etkilerken, Haugh birimi, şekil indeksi, ak ve sarı indeksi üzerine önemli bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Bıldırcınlarda yaş arttıkça yumurta ağırlığı, özgül ağırlık, ak ağırlığı ve sarı ağırlığı artmıştır. Yumurta ağırlığı bakımından en yüksek değer 16-20 haftalık yaş grubundan elde edilirken (12.71 g) bunu sırasıyla; 32-36 ve 8-12 haftalık yaş grupları (sırasıyla, 11.96 ve 11.40 g) izlemiştir. Ancak, 16-20 haftalık dönemde en yüksek değere ulaşan yumurta ağırlığı, 32-36 haftalık dönemde önemli derecede azalmıştır. Sonuç: Bıldırcın yumurtalarının farklı yaş dönemlerinde (8-12, 16-20 ve 32-36 hafta) iç ve dış kalite özelliklerinde meydana gelen değişimlerin incelendiği bu çalışmada, yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta kalitesinin arttığı, ancak belirli bir yaştan sonra tekrar düşmeye başladığı gözlenmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/357
Koleksiyonlar
  • Zootekni Bölümü [61]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy TypeBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy Type

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV