Bıldırcınlarında anaç yaşının yumurtanın bazı iç ve dış kalite özellikleri üzerine etkisi
Göster/ Aç
Tarih
2014Yazar
Özdemir, Gökçe
İnci, Hakan
Söğüt, Bünyamin
Daş, Aydın
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Giriş: Bu çalışma, Japon bıldırcınlarında anaç yaşı ile yumurtanın dış ve iç kalite özellikleri
arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmada hayvan materyali olarak 3 farklı yaşta (8-12, 16-20 ve 32-36
haftalar arasında) toplam 72 adet bıldırcın kullanılmıştır. Deneme, 8 tekerrürlü olarak 24
farklı bölmede yürütülmüştür. Her bir bölmeye eşit ağırlıkta 3 adet bıldırcın konulmuştur.
Bıldırcınlardan 4 hafta boyunca 174 yumurta toplanmış ve yumurtalarda ağırlık, şekil indeksi,
özgül ağırlık, kabuk ağırlığı, haugh birimi, sarı indeksi, ak indeksi, sarı ağırlığı ve ak ağırlığı
gibi yumurta iç ve dış kalite özellikleri incelenmiştir.
Bulgular: Bıldırcınlarında anaç yaşının yumurta ağırlığını, özgül ağırlığı, ak ağırlığını, sarı
ağırlığını ve kabuk ağırlığını önemli düzeyde (P<0.05, P<0.001) etkilerken, Haugh birimi,
şekil indeksi, ak ve sarı indeksi üzerine önemli bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Bıldırcınlarda
yaş arttıkça yumurta ağırlığı, özgül ağırlık, ak ağırlığı ve sarı ağırlığı artmıştır. Yumurta
ağırlığı bakımından en yüksek değer 16-20 haftalık yaş grubundan elde edilirken (12.71 g)
bunu sırasıyla; 32-36 ve 8-12 haftalık yaş grupları (sırasıyla, 11.96 ve 11.40 g) izlemiştir.
Ancak, 16-20 haftalık dönemde en yüksek değere ulaşan yumurta ağırlığı, 32-36 haftalık
dönemde önemli derecede azalmıştır.
Sonuç: Bıldırcın yumurtalarının farklı yaş dönemlerinde (8-12, 16-20 ve 32-36 hafta) iç ve
dış kalite özelliklerinde meydana gelen değişimlerin incelendiği bu çalışmada, yaşın
ilerlemesiyle birlikte yumurta kalitesinin arttığı, ancak belirli bir yaştan sonra tekrar düşmeye
başladığı gözlenmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/357Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..