Kafes ve yer sisteminde yetiştirilen bıldırcınların besi performansı ve karkas özellikleri bakımından karşılaştırılması
Tarih
2014Yazar
Kayaokay, Adil
Çağrıbay, Tülay
İnci, Hakan
Şengül, Ahmet Yusuf
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, bıldırcınların büyütme döneminde farklı yetiştirme sistemlerinde besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.
Araştırmanın hayvan materyalini günlük yaşta 150 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) oluşturmuştur. Rasyonlar kuru madde, enerji ve diğer besin maddeleri bakımından bıldırcınların yaklaşık ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düzenlenmiş ve hayvanlar ilk 1 haftalık dönemde %23 ham protein ve 3100 kcal/kg ME, daha sonraki 6 haftalık dönem boyunca %20 ham protein ve 3250 kcal/kg ME içeren yemle serbest olarak beslenmişlerdir. Çalışmada, 150 adet bıldırcın civcivi her grupta 75’er hayvan (1 kafes, 1 yer) ve her grupta kendi arasında 3 tekerrürlü olacak şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Hayvanlar ilk bir hafta süresince ana makinelerin de büyütülmüş ve daha sonra gruplara ayrılarak yetiştirme kafeslerine ve yer sistemine alınmıştır. Çalışma 42 gün sürdürülmüştür.
Araştırmada 7 haftalık dönem sonunda; kafes ve yer gruplarının ortalama canlı ağırlık değerleri sırasıyla; 188.51 ve 164.94 g; yaşama gücü değerleri % 96 ve 94.7; yem tüketimleri 820.4 g ve 855.9 g ve yemden yararlanma oranları 4.3 ve 5.3 olarak saptanmıştır. Yer ve kafes gruplarında karkas randımanı ortalama sırasıyla; % 70.5 ve 71.7 olarak bulunmuştur. Yapılan duyusal analizde lezzet ve genel beğeni düzeylerinde yer grubunun daha üstün olduğu belirlenmiştir (P<0.01).
Sonuç olarak; bıldırcınları kafeste yetiştirmenin yerde yetiştirmeye göre daha avantajlı olduğu söylenebilir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/356Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..