Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal alanlarından toplanan bazı Mürdümük Taksonlarında (Lathyrus spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesi
Date
2012Author
Başbağ, Mehmet
Aydın, Ali
Çaçan, Erdal
Sayar, Mehmet Salih
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu araĢtırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan 6 farklı mürdümük taksonunda (Lathyrus annuus, L. aphace, L. cicera, L. gloesperum, L. inconspicus var. inconspicus ve L. sativus) kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüĢtür.
AraĢtırmada, Lathyrus taksonlarında ham protein (HP) değeri ortalama %21.85, kuru ot/yeĢil ot (KO/YO) %19.98, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) % 28.19, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %38.53, sindirilebilir kuru madde (SKM) %67.0, kuru madde tüketimi (KMT) 3.12 ve nispi yem değerleri (NYD) 162.3, fosfor (P) % 0.39, potasyum (K) %2.75, kalsiyum (Ca) %1.23 ve magnezyum (Mg) %0.27 olarak tespit edilmiĢtir.
Taksonların incelenen kalite değerleri oran olarak sırasıyla, HP %18.41-24.37, KO/YO %15.42-24.21, ADF %22.9-31.98, NDF %36.00-42.40, SKM %64.0-71.1, KMT 2.83-3.33, NYD %141.9-183.5, P %0.37-0.40, K %1.96-3.40, Ca %1.00-1.34 ve Mg %0.20-0.33 aralıklarında değiĢmiĢtir. Ham protein bakımından, Lathyrus sativus, L. inconspicus var. inconspicus, L. aphace, ve L. cicera; ADF bakımından, L. inconspicus var. inconspicus; NDF bakımından L. annuus; Mineral maddelerden Ca ve K bakımından L. aphace; Mg bakımından L. inconspicus var. inconspicus; P bakımından ise L. sativus en yüksek değerleri vermiĢlerdir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..