Başlık için Ziraat Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 202, listelenen: 140-159
-
Organic product consumption and customer preferences in urban sections of Bingol province
(Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2014-03)The present study was conducted to determine the consumer attitudes toward organic products and to investigate the factors effecting consumption levels and preferences of consumers in urban sections of Bingol Province. ... -
Organik hayvansal ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması
(Türkiye I. Organik Hayvancılık Kongresi 1-4 Temmuz 2010 Kelkit (Poster Bildiri), 2010-07-04)Son yıllarda bireylerin sağlıklı olmayan ve kimyasal kalıntı içeren gıda maddelerini tüketmesi büyük bir beslenme sorunu haline gelmiştir. Bu durum sebebiyle ülkemizde bilinçlenen üretici ve tüketiciler doğaya zarar vermeyen ... -
Organik kanatlı hayvan üretiminde yem ve civciv
(Türkiye I. Organik Hayvancılık Kongresi 1-4 Temmuz 2010 Kelkit (Poster Bildiri), 2010-07-04)Organik tarım, insan, çevre ve ekonomik olarak devamlılığı ve sürdürülebilirliği olan tarımsal üretim sistemini bütünleştiren bir üretim sistemidir. Sistemin amacı doğal kaynakları koruyarak, kimyasallardan, zararlı ve ... -
Organik ürünlerin tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar : Diyarbakır ili örneği
(Doğu Karadeniz II. Organik Tarım Kongresi 6-9 Ekim 2015, Pazar/RİZE 55, 2015-10-06)Son yıllarda organik tarım sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de hızla yayılmaktadır. Özellikle sağlıklı beslenme ve güvenilir gıda temini gibi konularda kaygı duyan tüketiciler organik ürünlere ... -
Organik ve konvansiyonel kanatlı hayvan yetiştirme yöntemlerinin değişik yönlerden karşılaştırılması
(Türkiye I. Organik Hayvancılık Kongresi 1-4 Temmuz 2010 Kelkit (Poster Bildiri), 2010-07-04)Organik tarım tüm dünyada gerek toplam tarım alanı içindeki payı, gerekse üretilen ürün çeşitliliği açısından hızlı bir artış göstermektedir. Organik üretim çalışmaları uygulamada hem zor, hem de bir takım bilgi gereksinimine ... -
OZONLU, REÇİNELİ, KLORLU, SELESTİT TAŞLI VE DOĞAL KAYNAK SULARININ BILDIRCINLARDA PERFORMANS, OKSİDATİF STRES VE KARKAS PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
(2016)ÖZET Bu çalışma, Ozonlu (Hazır ticari pet su), Reçineli (100 g çam çırası/4,5 l şehir şebeke suyu), Klorlu (Şehir şebeke suyu), Selestit Taşlı (200 g/4,5 l şehir şebeke suyu) ve Doğal Kaynak Suları (Kadın-Çocuk Hastanesi ... -
Pamukta fide kök çürüklüğü etmenlerine karşı bazı bitki ekstrakt ve uçucu yağlarının antifungal etkisi
(2014-06-18)Bu çalışma, nane (Mentha piperita L.), kekik (Thymus vulgaris L.) ve lavanta (Lavandula angustufolia Mill.) bitki türlerinden elde edilen su ekstraktı ve uçucu yağların Rhizoctonia solani (AG4) ve Fusarium spp. üzerindeki ... -
Pamukta fide kök çürüklüğü etmenlerine karşı bazı bitki ekstrakt ve uçucu yağlarının antifungal etkisi
(Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2014)Bu çalışma, nane (Mentha piperita L.), kekik (Thymus vulgaris L.) ve lavanta (Lavandula angustufolia Mill.) bitki türlerinden elde edilen su ekstraktı ve uçucu yağların Rhizoctonia solani (AG4) ve Fusarium spp. üzerindeki ... -
Pamukta verticillium solgunluğunun verime etkisinin regresyon modeliyle incelenmesi
(2014-07)Bu çalışma, bazı pamuk çeşitlerinde kütlü pamuk verimi ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkinin iki regresyon katsayısının karşılaştırılması ve iki korelasyon katsayısı arasındaki farka ilişkin hipotez kontrolüyle ortaya ... -
Papaya meyvesi
(2007)Payapa (Carica papaya L.) hem olgunlaşmam ış (salata olarak) hem de olgun meyveleri tüketilen şifal ı bir bitkidir. Bitkinin her aksamı, örneğin yaprak, kabuk ve tohum v.b., yetiştiriciliğini yapan yerli halk tarafından ... -
Physiology of fresh-cut ‘Galia’ (Cucumis melo var. reticulatus) from ripe fruit treated with 1-methylcyclopropene
(2007)Galia’ (Cucumis melo var. reticulatus L. Naud. cv. Galia) fruit were harvested at the three-quarter slip stage and treated with 1 L L−1 1- methylcyclopropene (1-MCP) at 20 ◦C for 24 h. The fruit were processed and stored ... -
Plant density and mixture ratio effects on the competition between common vetch and wheat
(Australian Journal of Crop Science, 2012-03)Mixtures of annual forage legumes with winter small grains for forage are practiced traditionally in the Mediterranean countries. The aim of the present study was to investigate the effects of variable seed mixture rates ... -
Pomegranate
(John Wiley and Sons, Inc., 2012)The pomegranate has a deep connection with Mediterranean, Middle East, and Near East culture, where the fruit has been long consumed as an important dietary constituent, venerated in symbolism, and greatly appreciated for ... -
Postharvest quality of grape tomatoes treated with 1-methylcyclopropene at advanced ripeness stages
(2006)Grape tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill. ‘Santa’) harvested at light-red (>90% color) and full-red stages were treated with 1 µL·L–1 1-methylcyclopropene (1- MCP) for 24 hours at 20 °C and stored at 20 °C. After 1 ... -
Postharvest quality of ‘Galaxy’ apple fruit in response to kaolin-based particle film application
(2012)Kaolin-based film as Surround WP® was applied to ‘Galaxy’ apple trees to evaluate its effects on postharvest fruit quality. Following harvest, the Surround WP® on the fruit skin was either wiped off, or left unwiped, ... -
Quality changes of yellow summer squash blossoms (Cucurbita pepo) during storage
(2004)Male and female summer squash (Cucurbita pepo ‘Dixie’) blossoms were stored in vented, polystyrene clamshells (3 blossoms per container) for two weeks at 2.5 and 5.0 "C ± 1.0 “C ( 36 and 41 °F). Blossom appearance was ... -
Research on yhe yield herbage and grazing capacity of a range in Çiçekyayla village, central district Bingöl
(BALKAN AGRICULTURAL CONGRESS, 2014)This study was conducted to compare of rangeland vegetation in Çiçekyayla Village, Center-Bingöl, as well as herbage yield and grazing capacity. İn the study, the mean green herbage yield apd hay herbage yield were ... -
Response of some chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes to salt stress conditions
(Journal of Food, Agriculture & Environment, 2012)The salt (NaCl) tolerance of 5 chickpea genotypes was investigated. Plants were grown in 5 different NaCl concentrations. Germination percentage, shoot and root length, shoot and root dry weight and salt tolerance percentage ... -
RESPONSES OF SHREDDED CARROTS TO CALCIUM TREATMENTS
(2006)Shredded carrots were dipped into 5% calcium lactate concentration, 5% calcium chloride concentration or water as control for 5 min then stored at 4 ºC for 8 to 9 days. During the storage, sensory changes in texture, ... -
Ripening and Quality Responses of Mamey Sapote Fruit to Postharvest Wax and 1-Methylcyclopropene Treatments
(2005)Mamey sapote (Pouteria sapote (Jacq.) H.E. Moore and Stearn) fruit is highly appreciated in the Caribbean region; however, marketable life is significantly limited by abrupt softening during postharvest handling. Postharvest ...