Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞengül, Turgay
dc.contributor.authorErükçü, Mustafa
dc.date.accessioned2018-03-08T08:39:13Z
dc.date.available2018-03-08T08:39:13Z
dc.date.issued2017-01-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/1155
dc.description.abstractBu çalışma, etlik piliç civcivlerinde 4 farklı kalite ölçütünün (civciv ağırlığı, parmak uzunluğu, incik uzunluğu ve boy uzunluğu) besi dönemi sonundaki canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, ölüm oranı ve karkas özellikleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede toplam 192 adet erkek etlik piliç civcivi kullanılmış olup, her bir kalite ölçütü için iki farklı grup oluşturulmuştur. Günlük civcivlerde vücut ağırlığı için ağır ve hafif (≥47,7 ve <47,7 g), parmak uzunluğu için uzun ve kısa (≥2,01 ve <2,01 cm), incik uzunluğu için uzun ve kısa (≥2,9 ve <2,9) ve boy uzunluğu için uzun ve kısa (≥18,3 ve <18,3) olmak üzere ikişer grup oluşturulmuştur. Altı haftalık besi dönemi sonunda; ağır vücut grubu hafif gruba, kısa parmak grubu uzun parmak grubuna, kısa boy grubu uzun boy grubuna göre önemli (P<0,01 ve P<0,01) düzeyde daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır. İncik uzunluğunun kısa veya uzun olması canlı ağırlık üzerine önemli düzeyde etkisi olmamıştır. Yem tüketimi bakımından ağır vücut grubu hafif gruba, kısa incik uzunluğu grubu uzun gruba ve kısa boy grubu ise uzun boy grubuna oranla daha fazla (P<0,01) yem tüketmiştir. Yemden yararlanma düzeyleri ise, kalite ölçütlerinden etkilenmiş olup ağır vücut grubu hafif gruba, kısa parmak grubu uzun parmaklı gruba ve kısa boy grubu uzun boy grubuna oranla daha iyi yemden yararlanmışlardır. Deneme gruplarına ait ölüm oranları ise incik uzunluğu grubu dışındaki gruplarda önemli (P<0,05) düzeyde etkilenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effect of 4 different chick quality measures (chick weight, finger length, shank length and chick length) on live weight, feed consumption, feed efficiency rate, mortality and carcass characteristics at the end of fattening period in broiler chickens. A total of 192 male broiler chicks were used in the experiment and two different groups were formed for each quality criterion. For chick weights, body weight was found to be heavy and light (≥47,7 and <47,7 g), long and short (≥2,01 and <2,01 cm) for finger length, long and short (≥2, 9 and <2.9) and long and short (≥18,3 and <18,3) for chick lenght. At the end of 6 weeks fattening period; (P<0.01 and P<0.01) were significantly higher than those of the long group (P<0.01 and P<0.01) in the short group of fingers and the long group of fingers in the short group of fingers. Whether the shank length is short or long has not had a significant effect on live weight. In terms of feed consumption, the heavy body group consumed more (P<0.01) of feed than the light group, the shorter shank length group had longer group and shorter group than the longer group. Diet utilization rates were affected by the quality criteria and the heavier body group was slightly grubby, the short finger group was better than the long finger group and the shorter group was better than the longer group. The mortality rates of the experimental groups were significantly higher than those of the other groups (P<0.05) level.tr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBingol University, Institute of Sciencestr_TR
dc.subjectEtlik piliçtr_TR
dc.subjectcivciv kalitesitr_TR
dc.subjectbesi performansıtr_TR
dc.subjectkarkas özellikleritr_TR
dc.subjectBroilertr_TR
dc.subjectchick qualitytr_TR
dc.subjectgrouth performancetr_TR
dc.subjectcarcass characteristicstr_TR
dc.titleEtlik piliçlerde bazı civciv kalite ölçütlerinin besi performansı ve karkas kalitesine etkisitr_TR
dc.typeMaster's Thesistr_TR
dc.contributor.departmentAnimal Science


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster