• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bingöl Koşullarında Bazı Buğday Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Thumbnail
View/Open
12-Buğday Çeşitleri.pdf (797.8Kb)
Date
2017
Author
Sharif, Areevan Jalil
Çaçan, Erdal
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında kışlık olarak yetiştirilecek bazı buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak 4 adet ekmeklik (Pehlivan, Krasunia odes’ka, Syrena odes’ka, Cham-6) ve 5 adet makarnalık (Yelken 2000, Kunduru 1149, Dumlupınar, Eminbey, Simito) buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, biyolojik verim, tane verimi, saman verimi, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, hektolitre, rutubet, protein oranı, protein verimi, sedimantasyon ve glüten değerlerine ilişkin veriler ele alınmıştır.Araştırma sonucunda, çeşitlerin bitki boyları 69,6-101,3 cm, biyolojik verimleri 622,3- 949,0 kg/da, tane verimleri 185,7-438,7 kg da-1, saman verimleri 358,0-511,0 kg da-1, bin tane ağırlıkları 39,7-49,6 kg da-1, hasat indeksleri %29,5-46,3, hektolitre oranları %78,0- 82,5, rutubet oranları %8,0-8,9, protein oranları %12,0-15,8, protein verimleri 25,3-65,9 kg da-1, sedimantasyon oranları %28,0-38,0 ve glüten oranları %36,4-36,9 arasında değişmiştir. Araştırmada incelenen tüm özellikler bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Bingöl ve benzeri ekolojik koşullarda makarnalık buğday için Kunduru 1149, Eminbey ve Yelken 2000; ekmeklik buğday için ise Pehlivan ve Cham-6 çeşitlerinin ön plana çıktığı belirlenmiştir.
URI
http://hdl.handle.net/11472/1141
Collections
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü [86]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV