TÎN SÛRESİ’NİN TEFSİRİ VE SÛRE IŞIĞINDA KUTSAL ZAMAN VE MEKÂN MEFHÛMU
Özet
Tezimiz “Tîn Sûresinin Tefsîri ve Sûre Işığında Kutsal Zaman ve Mekân Mefhûmu” ismini taşımakta olup Giriş, III Bölüm ve Sonuç olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktadır. Giriş Bölümünde, sûre tefsîrine duyulan ihtiyacın üzerinde durduktan sonra, konulu tefsîrin ehemmiyetini anlattık. Daha sonra da daha önce yapılmış “Tîn Sûresi Tefsîrleri” hakkında ve tezimizin sistemi hakkında bilgi verdik. I. Bölümde sûreyi daha çok klasik usullerle tefsîr etmeye çalışıp bu metodu, sûrenin
nüzûl sebebi ve yeri, sûredeki ‘ğarîb’ lafızlar, kıraat ihtilafları, sûrenin i’râbı, icmâlî tefsîri, fazileti ve sûreden çıkabilecek hükümler şeklinde uyguladık. II. Bölümde sûre ışığında “kutsal” mefhûmu ve “kutsal zaman ve mekânlar” üzerinde durduk. İşe kutsalın tarifi ile başlayıp sonra kutsalın kaynakları, İslâm öncesi dinler ve İslâm’da kutsallık anlayışını araştırıp her iki anlayışı arşılaştırdıktan sonra tartıştırdık. Daha sonra da eşya, zaman ve mekânın kutsallıklarını ve dinlerdeki mantığını araştırdık. III. Bölümde İslâm’ın kutsal olarak benimsediği bazı zaman ve mekânlar hakkında âyet ve hadîsleri derleyip değerlendirdikten sonra kutsalın psikolojik yönü üzerinde bazı fikirler sunduk. Sonuç Bölümünde ise Kutsalın hakikati ile yanlış temâyüller sonucu oluşan kutsallarla İslâm’ın mücâdelesini anlattık.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..